Plannen om uw huis te verkopen of te verhuren? Denk aan het energielabel!

U denkt, een energielabel? Dat is toch iets voor wanneer u een nieuwe wasmachine of koelkast aanschaft? Dat klopt, maar tegenwoordig bent u ook verplicht om aan uw huis een energielabel toe te laten kennen als u het voornemen hebt om uw huis te verkopen of om een huis te verhuren. Sinds januari 2015 heeft de overheid het hebben van een energielabel voor een woning die verkocht of verhuurd gaat worden verplicht gesteld. Op deze manier wil de overheid mensen stimuleren om beter na te denken bij hun energieverbruik en het welzijn van het milieu. Aan de hand van het energielabel kan de toekomstige bewoner van uw huis zien hoe energiezuinig de woning is. Op deze manier kan er door de nieuwe koper of de huurder bijvoorbeeld al een schatting worden gemaakt van wat de maandelijkse energiekosten zullen zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat u met een gunstig energielabel de mogelijkheid hebt om een hogere huur- of verkoopprijs voor de woning te vragen. Niet alleen de nieuwe koper of huurder maar ook u heeft dus baat bij een goed en groen energielabel.

Een voorlopig of een definitief energielabel?

Sinds het hebben van een energielabel voor woningen verplicht is geworden heeft de overheid voorlopige energielabels aan huizenbezitters toegekend. Door middel van dit voorlopige energielabel hebt u een indicatie van wat het energielabel van uw woning zou kunnen zijn. De gegevens voor het voorlopige energielabel zijn gebaseerd op het type, de grootte, het bouwjaar van uw huis en op gegevens van vergelijkbare huizen als die van u. Als u besluit om uw huis te gaan verkopen en u heeft nog geen definitief energielabel voor uw woning dan bent u verplicht deze te laten opstellen. Dit kunt u gemakkelijk regelen door met uw DigiD in te loggen op de website www.energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid.

Het aanvragen van een definitief energielabel

Nadat u bent ingelogd op de website van de Rijksoverheid kunt u aan de hand van een beschikbare checklist alle benodigde gegevens en kenmerken van uw woning doorgeven of, indien deze als zijn ingevuld, wijzigen. U moet hierbij denken aan de isolatie van uw vloeren, de muren en het dak. Maar ook aan wat voor soort glas er is gebruikt voor de ramen en of u gebruik maakt van zonnepanelen. Indien u de in het bezit bent van bouwtekeningen van de woning of van facturen van een verbouwing waarmee u kunt aangeven dat hierbij het huis beter geïsoleerd is dan dient u deze gegevens ook mee te sturen. Als u de benodigde gegevens hebt doorgegeven aan de Rijksoverheid dan wordt dit door een erkende deskundige gecontroleerd. Deze zal aan de hand van de door uw verstuurde gegevens en de door hem vergaarde informatie een definitief energielabel opstellen. Het energielabel dat voor uw woning wordt opgesteld is 10 jaar geldig en u heeft er weinig kosten aan. Het is altijd aan te raden om bij de verkoop of verhuur van uw woning een energielabel te laten opstellen om een onnodige boete van meer dan €400,- te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *