Energiebesparing Groningen, alles wat u wilt weten over energielabels!

Een energielabel, wat houdt dat in en wat kun je er mee? Aan de hand van een energielabel kan worden aangetoond hoe energiezuinig een bedrijfspand of woning is. Sinds 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben voor een bedrijfspand of een woning die wordt verkocht of verhuurd. Als er geen energielabel aanwezig is bij de overdracht van het pand aan de nieuwe verhuurder of de koper dan bestaat de kans dat er een boete door de overheid wordt opgelegd. Voor een bedrijfspand kan deze boete oplopen tot een bedrag van €20.000,- en als een woning geen energielabel heeft kan er een boete van €410,- worden opgelegd. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij er geen energielabel verplicht is. Indien u een monument, woonboot, woonwagen, caravan, opslagruimte, kerk, studentenkamer of een tijdelijk bouwwerk gaat verkopen of verhuren dan heeft u hiervoor geen energielabel nodig.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een winkelpand, bedrijfsruimte of woning is. U kunt een energielabel laten opstellen waarin wordt aangegeven hoe energiezuinig uw woning of bedrijfspand is en welke maatregelen er getroffen kunnen worden om het gebouw energiezuiniger te maken. In het energielabel wordt aan de hand van meerdere niveaus, verschillend van niveau G tot en met niveau A, aangegeven hoe energiezuinig het gebouw is.

Waar wordt een energielabel op getoetst?

Energiebesparing Groningen kan voor u een energielabel opstellen. Bij het opstellen van het energielabel wordt naar verschillende criteria gekeken. Zo wordt er gekeken naar de isolatie van het gebouw en naar de wijze waarop het pand wordt verwarmd en eventueel ook gekoeld. Daarnaast wordt er ook gekeken welk type glas er in het gebouw is gebruikt en of er bijvoorbeeld al gebruik wordt gemaakt van duurzame energie zoals zonnepanelen.

Een energielabel hoe vraag ik dat aan

Energiebesparing Groningen kan voor u een energielabel opstellen voor uw woning. Des te meer informatie u beschikbaar heeft over het energieverbruik van uw woning des te makkelijker is het om een compleet energielabel op te stellen. Het is in eerste instantie belangrijk om aan te geven op wat voor wijze het huis is geïsoleerd. Dit geldt voor het dak, de vloer en de muren van de woning. Ook is het van belang om te weten wat voor soort beglazing er voor de ramen er is gebruikt. Door middel van facturen die u heeft ontvangen nadat de woning of delen van de woning zijn geïsoleerd of aan de hand van andere documentatie waarin dit duidelijk wordt gemaakt kunt u energiebesparing Groningen op de hoogte stellen van de aanwezige isolatie. Als u hier geen documentatie meer van heeft maakt u dan zo duidelijk mogelijke foto’s om dit aan te tonen. Heeft u zonnepanelen op de woning liggen? Stel energiebesparing Groningen hier dan van op de hoogte en lever indien mogelijk zoveel mogelijk informatie aan omtrent de zonnepanelen. Ook vraagt energiebesparing Groningen van u om een foto te maken van de CV-ketel om het type installatie te bepalen. Indien het mogelijk is vraagt energiebesparing Groningen u ook een foto mee te sturen van het type cv-ketel of de aanwezige sticker met het gaskeur erop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *